Hinnat ALV 0% B2B-hinnat ja tarjoukset kirjautumalla

Mitä ovat RSSI // RSRP // RSRQ // SINR

16. joulukuuta 2024 kirjoittaja
Mitä ovat RSSI // RSRP // RSRQ // SINR
Tele-Tukku Oy, Paul Bergman

 

Skenaario: Mökkimaisema avautuu suoraan terassilta. Sauna lämpiää taustalla. Virvoke juuri avattu ja tarkoitus avata läppärillä Ylen suora lähetys meneillään olevasta urheilutapahtumasta.
Mutta...TV-lähetys pätkii... Miksi juuri nyt!? 
Nopea speedtest kännykällä kertoo että on välillä kohtalainen nopeus, pitäisi kyllä toimia! "
- Mobiilioperaattorini on aivan surkea!!! 
- Tämä antenni mitä minulle myytiin on aivan hanurista!!"


Yleensä ajatellaan mobiilisignaalin laadun mittaamisessa pelkästään datanopeutta joka kertoo lopulta vain pienen osan totuudesta. Miltei kaikki ilmateitse liikkuvat signaalit ovat mitattavissa niin tehon kuin laadun kautta, ja mobiiliyhteydet eivät ole tässä asiassa poikkeuksellisia. Ne ovat mielestämme parempi mitata kuin datan nopeutta, miksi? Tässä lyhyt läpikäynti.


RSRP,  RSRQ, SINR ja RSSI ovat parametrit, joita käytetään mittaamaan matkapuhelinverkon signaalin laatua 4G LTE (Long-Term Evolution) -tekniikassa.
2G:ssä ja jo edesmenneessä 3G:ssä käytetään osittain samoja termejä, ja käytössä olevassa 5G:ssä hieman poikkeavia mutta teoria on hyvin pitkälti sama. Käydään tässä läpi yllämainittuja parametrejä läpi koska juuri tätä kirjoittaessa on 4G LTE laajasti käytössä. 

Mitä nämä tarkalleen ovat? 

RSSI -  Received Signal Strength Indicator // Vastaanotetun signaalin voimakkuusindikaatio

Signaalin voimakkuuden arvo joka ilmaisee laitteen vastaanottaman LTE-signaalin tason. Arvo mitataan dBm:nä (dBm). Mitä lähemmäksi 0dBm sen parempi. Arvo on mitattaessa negatiivinen. 

Kokonaisvaltainen teholukema koko mitattavasta taajuusalueesta, mukana myös kohina, lämpökohinaa, vierekkäisten solujen häiriöt...  Hyvä arvioimaan kuinka lähellä meidän laite on mastosta, mutta ei anna syvempää tietoa kuinka laadukas signaali on. 


RSRP - Reference-Signal-Receive-Power // Tukiasemalta vastaanotetun signaalin taso
Mittaa laitteen antennissa vastaanotetun referenssisignaalin tehon. Se kertoo radiolinkin laadusta laitteen ja palvelevan solun välillä.  Arvo mitataan dBm:nä (dBm). Mitä lähemmäksi 0dBm sen parempi. Arvo mitattaessa negatiivinen. 


RSRQ - Reference Signal Received Quality // Mittaa laitteen vastaanottaman referenssisignaalin laadun. 
Ilmaisee radiolinkin häiriötason ja auttaa arvioimaan yhteyden laatua.  Arvo mitataan dB:nä (dB). 
0dB paras mahdollinen skenaario, -20dB huonoin.  RSRQ on erityisen tärkeä seurata koska tämä kertoo vastaanotettavan signaalin laadusta, jos laatu on heikko on hyvin todennäköisesti myös datanopeus huono. Samaan aikaan signaalin teho voi olla hyvä, jopa erinomainen. Tällöin yhteydessä on todennäköisesti paljon kohinaa.


SINR (Signal to Interference plus Noise Ratio) // Mittaa halutun signaalitehon suhdetta kaikkien muiden häiritsevien signaalien ja kohinan tehojen summaan. 
Mittaa vastaanotetun signaalin laatua ja laitteen kykyä purkaa tiedot oikein. Arvo mitataan dB:nä (dB). 
SINR käytetään yleisesti langattomassa tiedonsiirrossa tapana mitata langattomien yhteyksien laatua.  
Mitä suurempi arvo, sitä parempi on signaalin laatu



On hyvä huomioida että moni asia vaikuttaa arvoihin mittausvaiheessa. Käyttäjämäärät mastoissa & näiden etäisyys mastoista. Vierekkäiset solut. Maastot/puut/vesistöt/talot jne. Sekä myös ympärivuoden vaikuttava sää. 
Nyrkkisääntönä voidaan sanoa että hyvän signaalin saamiseksi, täytyy olla hyvä signaalin voimakkuus ja myös signaalin laatu jokaista laitetta kohden. Tilanne muuttuu jokaisena hetkenä, ja myös kun vertaillaan mobiililaiteitta keskenään. Nämä saavutetaan sillä että olemme riittävän lähellä mastoa ja myös riittävän laadukkailla vastaanottolaitteilla.
Ja on hyvä muistaa että meidän matkapuhelimet ovat huippuunsa viritettyjä elektroniikkalaitteita. Niiden saamat mittaustulokset ei suoraan korreloi mitä mökkiin asennettu antenni ja pitkä kaapeli antaa. 



Lisätietoa haluaville ja aiheesta kiinnostuneet voivat katsoa tämän videon, jossa tohtori Andre Fourie Poyntingista käsittelee RSSI:tä, RSRP:tä, RSRQ:ta ja SINR:ää yksityiskohtaisemmin videossa, jonka otsikko on "Mikä on RSSI, RSRP, RSRQ ja SINR".







tuumaa TT pedia
Tunnisteet